







کارگر ۲۴ – برای آنکه تعیین شود شغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرد یا خیر؛ باید حداقل یکی از عوامل کارگر، کارفرما، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، وزارت کار یا وزارت بهداشت درخواست سخت و زیان آور بودن آن شغل را ارائه نمایند.
به گزارش محاسبان؛ برخی از کارگران باتوجه به جایگاه و مسئولیتهای شغلی خود، زودتر و بیشتر از دیگران در معرض آسیبهای شغلی، فرسایش قوای جسمانی و مخاطرات قرار میگیرند.
از این بابت این دسته از کارگران همیشه نگرانی بیشتری نسبت به آینده پس از بازنشستگی خود دارند؛ چراکه معتقدند در زمره مشاغل سخت و زیان آور مشغول به فعالیت هستند، که البته نگرانی بجایی میباشد.
در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این دسته از مشاغل بپردازیم که کمی از دغدغه این دسته از کارگران کم کنیم و در مقابله با شرایط این مشاغل، به کارگران و کارفرمایان کمک کرده و عواقب و تبعات اشتباه در زمینه این مشاغل را کاهش دهیم.
در وهله اول زمانی که نام مشاغل سخت و زیان آور به گوش میرسد، برای هرکسی یادآور شغلهایی است که به هر دلیلی میتواند دارای مخاطراتی باشد.
مشاغل سخت و زیان آور به آن دسته از مشاغل گفته میشود که با توجه به شرایط محیطی، شرایط فیزیکی شغل، شرایط بیولوژیکی، تشعشعات، آلودگی صوتی و ذرات معلق موجود در هوا، دارای خطرات و زیانهای بیشتری نسبت به مشاغل عادی میباشند. البته این مشاغل باید دارای ویژگی دیگری نیز باشند و آن نکته اینست که در آن شغل با استفاده از رعایت نکات و وسایل و تجهیزات ایمنی نتوان مخاطرات و زیانهای آن شغل را حذف نمود.
تعریف فوق نشان میدهد که فقط شرایط محیطی نمیتواند عامل تعیینکننده سخت و زیان آور بودن یک شغل باشد؛ بلکه باید دیگر نکات اعم از وسایل و تجهیزات ایمنی را هم درنظر گرفت. بدین نحو که به عنوان مثال ممکن است شغلی در شرایط پر سر و صدا انجام شود اما با استفاده از گوشیهای ایمنی بتوان جلوی آسیبهای وارده را گرفت، در این صورت دیگر آن شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار نمیگیرد. به همین منظور باید بدانیم مشاغل سخت و زیان آور از چه طریقی شناسایی میشوند.
برای آنکه تعیین شود شغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرد یا خیر؛ باید حداقل یکی از عوامل کارگر، کارفرما، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، وزارت کار یا وزارت بهداشت درخواست سخت و زیان آور بودن آن شغل را ارائه نمایند.
در این صورت سازمان تامین اجتماعی، کارشناسی را به محل اعزام مینماید. کارشناس با بررسی شرایط محیط کار و خود شغل، نظر خود را طبق استانداردهای مشخص به سازمان اعلام مینماید. سپس در کمیته کارشناسان بررسی شده و نسبت به سخت و زیان آور بودن یا نبودن آن شغل، تصمیم گیری میشود.
پس از آن که طبق ماده ۹ آیین نامه اجرایی و پس از بررسی توسط کمیته کارشناسان، شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت، باید شغل طبق ماده ۸ آیین نامه توسط کمیته انسانی نیز تایید گردد. پس از طی این مراحل، کارگران شاغل در آن شغل، در سازمان تامین اجتماعی به عنوان مشاغل سخت و زیان آور شناخته میشوند و باید طبق قوانین مرتبط با آن رفتار نمایند تا بتوانند از مزایای این دسته از مشاغل بهرهمند شوند.
در سال ۱۴۰۳ سامانه جدیدی تحت عنوان srk.mcls.gov.ir راه اندازی شد که متقاضیان بر اساس شخصیت حقیقی یا حقوقی خود جهت ثبت درخواست باید از طریق آن و پس از احراز هویت وارد سامانه شوند.
پس از ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور که در بالا گفته شد و ثبت درخواست توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی، رمز یکبار مصرف به شماره همراه آنها پیامک میشود. پس از درج کد در سامانه، وارد پوشه خود میشوند و گزینه بررسی مشاغل سخت و زیان آور را انتخاب میکنند. در نهایت گزینه ثبت درخواست فعال شده و اطلاعات محلهای کار و عناوین شغلی مورد ادعای متقاضیان به شکل صحیح تکمیل و ثبت میشود.
متقاضیان پس از ورود به سامانه جدید و تکمیل اطلاعات با انتخاب گزینه ثبت موقت تا ۴۸ ساعت امکان ویرایش اطلاعات را خواهند داشت. توصیه اداره کل بازرسی کار وزارت کار این است که قبل از انتخاب گزینه ثبت نهایی، موارد تکمیل شده را به دقت مورد بررسی قرار دهند و از صحت اطلاعات ثبتی اطمینان حاصل کنند. فرم تکمیل شده پس از ثبت نهایی برای دبیرخانه ادارات کار استانها ارسال میشود و پرونده متقاضی بررسی و جهت رسیدگی در کمیتههای بدوی و تجدیدنظر مطرح میشود.
براساس قانون جدید، از سال ۱۴۰۳ پیگیری مشاغل سخت و زیان آور به صورت اینترنتی و از طریق سامانه srk.mcls.gov.ir انجام میشود.
مدارک مورد نیاز برای درخواست سختی کار شامل موارد زیر است:
اطلاعات شناسنامه و کارت ملی
سوابق بیمه متقاضی
ماده یک آییننامه مشاغل سخت و زیانآور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:
مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما میتوان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف کرد.
مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می شود.
کار در معدن
کار در مخازن بسته
کار استخراج
کار در ارتفاع (ارتفاع بیشتر از ۵ مترمانند کار روی داربست، اتاقهای محرک و…)
کار مداوم در مجاورت کورههای ذوب
کار در کارگاههای سخت (مانند روده پاک کنی، دباغی، حمل و دفن زبالههای شهری و…)
قیرپاشی ، آسفالت دستی، مالچ پاشی و شن پاشی
جوشکاری در مخازن
کار با مواد رادیواکتیو (البته در صورت تداوم تماس با اشعه و رادیو اکتیو و در معرض پرتوهای یونساز قرار گرفتن)
کار بر روی دکلهای برق
کار با مواد شیمیایی
کار در محیط پر ارتعاش
کار در حوزههای پزشکی (مانند هوشبری، فوریت پزشکی ،مامایی و…)
خبرنگاری
آتش نشانی
رانندگان حمل و نقل درون و برون شهری
راهداران و رانندگان
البته لیست دیگری نیز در ارتباط با مشاغل سخت و زیان آور در دسترس میباشد که از جانب سازمان تامین اجتماعی منتشر گردیده است که در زیر به برخی از آنان اشاره میکنیم:
حفر قنات و فاضلاب
کار در فضاهای باز مانند دکل و غیره
کار در خطوط انتقال برق فشار قوی
غواصی در عمق به دلیل وجود فشار طبیعی
کار در محیطهای پر سر و صدا که باعث از دست رفتن بخشی یا کل شنوایی شود
کار در امور سم پاشی، مزارع و…
کار در ندامتگاهها و زندانها (در مواقعی که فرد مستقیما با زندانیان در ارتباط باشد)
کار در مراکز روان درمانی (در مواقعی که فرد مستقیما با بیماران دارای مشکلات روانی در ارتباط باشد)
کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تامین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دورهای معاینات پزشکی را تکرار کنند.
طبق قوانین تامین اجتماعی در مقابله با مشاغل سخت و زیان آور باید مواردی را رعایت نمود. مانند آنکه طبق ماده ۵۲ قانون کار، در این مشاغل ساعت کاری موظفی در روز ۶ ساعت میباشد و بیشتر از آن مجاز نیست.
همچنین ارجاع کار اضافی نیز نباید به افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور انجام شود؛ پس اضافهکاری نیز برای این دسته از مشاغل وجود ندارد. البته مرخصی مشاغل سخت و زیان آور نیز از دیگر مشاغل متمایز است و شاغلین این مشاغل میتوانند از پنج هفته مرخصی در سال استفاده نمایند.
طبق ماده ۷۵ قانون کار، اشتغال خانمها در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.
طبق ماده ۸۳ قانون ذکر شده، کارگران نوجوان ۱۵ تا ۱۸ سال نیز نباید در این مشاغل مشغول به کار باشند.
سن بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور برای مردان به شرح زیر است:
۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت بیمه
۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه
۳۵ سال سابقه پرداخت حقبیمه بدون شرط سنی
مشاغل سخت و زیان آور دارای حق بیمه متفاوتی نسبت به مشاغل دیگر هستند. در مشاغل عادی حق بیمه افراد ۳۰% میباشد؛ که ۷% سهم کارگر و ۲۳%سهم کافرماست.
اما در مشاغل سخت و زیان آور کارفرما علاوه بر ۲۳% میبایست ۴% اضافهتر نیز پرداخت کند. در قبال این مبلغ اضافه پرداختی بابت حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور، هر یکسال سابقه بیمه افراد شاغل در این مشاغل، ۱/۵ برابر محسوب میشود.
یعنی افرادی که شغل آنان مشاغل سخت و زیان آور باشد، چنانچه دارای سابقه بیمه ۲۰ سال مستمر یا ۲۵ سال غیرمستمر باشند، بدون شرط سنی میتوانند برای بازنشستگی اقدام نمایند.
در این شرایط بایستی فرد به اداره کار مراجعه نماید و با پر نمودن فرمهای مربوطه، درخواست بازنشستگی خود را اعلام نماید تا پس از تایید شغل فرد در لیست مشاغل سخت و زیان آور، درخواست بازنشستگی فرد به سازمان تامین اجتماعی ارسال شود. البته چنانچه افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور به خدمت سربازی بروند، چنانچه نهایتا تا ۲ ماه پس از پایان خدمت سربازی به مشاغل سخت و زیان آور خود بازگردند، توالی شغلی برای آنان از دست نمیرود و مستمر محسوب میشود.
سازمان تامین اجتماعی برای محاسبه سابقه پرداخت حقبیمه در مشاغل سخت و زیان آور، از فرمول زیر استفاده میکند:
فرمول محاسبه سوابق بیمه: {(سابقه کار سخت و زیانآور × ۱.۵) + سابقه کار عادی}
به دلیل آنکه وجود اینگونه مشاغل در جامعه اجتنابناپذیر است و جامعه به وجود این مشاغل قطعا نیاز دارد، پس قانون به این نتیجه رسیده است که در قبال زیانهای وارده به شاغلین این دسته از مشاغل، تدابیری را بابت جبران صدمات ناشی از این مشاغل در نظر بگیرد که در این متن بیان شدند. پس در شرایطی که قانون تسهیلاتی برای این افراد در نظر گرفته است خود افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور حتما باید به امتیازات خود آگاه باشند تا بتوانند در قبال صدمات ناشی از شغل خود، از آن امتیازات استفاده کنند.
سمیه گلپور فعال کارگری:
کارفرماها علاقهمند به جذب اتباع خارجی هستند، زیرا هیچ جایگاه حقوقی و مالی برای این افراد وجود نداردمدیرکل امور استانهای وزارت کار:
وزیر معتقد است دستمزد فعلی کارگران تنها یک مسکن است/ افزایش دستمزد کارگری با وفاق کامل انجام شدتمامی حقوق برای پایگاه اطلاع رسانی کارگر 24 محفوظ می باشد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰