تاریخ انتشار : دوشنبه 12 شهریور 1403 - 15:44
کد خبر : 6671

جدول مبلغ ماهانه انواع حق بیمه های سال ۱۴۰۳ تأمین اجتماعی (+فرمول محاسبه)

جدول مبلغ ماهانه انواع حق بیمه های سال ۱۴۰۳ تأمین اجتماعی (+فرمول محاسبه)
درصد تعیین شده برای پرداخت مبلغ حق بیمه تامین اجتماعی، به وسیله کارگران و کارفرمایان متفاوت است. با توجه به فرمول بالا، می‌توان تمام حق بیمه سال ۱۴۰۳ را برای هر کارگر، مطابق با چیزی که در جدول حق بیمه، در ادامه آورده‌ایم، محاسبه کرد. توجه کنید که تعداد روزهای کارکرد در ۶ ماه اول سال با ۶ ماه دوم سال متفاوت است. این تفاوت در تعداد روزهای کارکرد، موجب تغییر در میزان حق بیمه ۱۴۰۳، در ماه‌های گوناگون می‌شود.

حق بیمه، در واقع مبلغی است که بخشی از آن به وسیله کارفرما و بخش دیگر توسط افراد پرداخت می‌شود.

به گزارش کارگر ۲۴؛ حق بیمه هر سال توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص می‌شود و به صورت ماهانه از کارفرمایان و افراد دریافت می‌شود.

اگر به فیش حقوقی خود توجه کنید، خواهید دید که هر ماه مبلغی به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی از حساب‌ شما کسر می‌شود. حال این سوال برای شما پیش می‌آید که این حق بیمه چیست و به چه منظور از حساب شما کسر می‌شود؟

آیا شما فقط، ملزم به پرداخت مبلغی برای بیمه هستید؟ آیا کارفرما نیز مسئول پرداخت حق بیمه است؟ این سوالات به علاوه بسیاری از ابهامات دیگری که ممکن است، برای شما در این زمینه پیش بیاید، تنها با شناخت ماهیت حق بیمه تامین اجتماعی، قابل پاسخ‌گویی هستند.

بنابراین در ابتدا شما را با حق بیمه آشنا می‌کنیم و سپس با توجه به اهمیت پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی برای کارفرما، کارمندان و کارگران به سوالات متداولی که ممکن است برای همه پیش بیاید، پاسخ خواهیم داد. بنابراین تا انتهای این مقاله از مجله بیمه با ما همراه باشید.

حق بیمه چیست؟

طبق ماده ۲ قانون بیمه سازمان تامین اجتماعی، حق بیمه تامین اجتماعی، در واقع مبلغی است که برای استفاده از مزایای بیمه، ماهیانه به سازمان بیمه مربوطه پرداخت می‌شود. کارفرما موظف به پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی است. شما به تنهایی این مبلغ را نمی‌پردازید، بلکه قسمتی از آن توسط کارفرما پرداخت می‌شود.

هر فرد، باید ۳۰ درصد حقوق خود را به عنوان حق بیمه، به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند. اما این ۳۰ درصد بین فرد بیمه شده و کارفرما تقسیم می‌شود. به گونه‌ای که فرد بیمه شده، تنها ۷ درصد از ۳۰ درصد حق بیمه را از حقوق خود پرداخت می‌کند و مابقی آن که ۲۳ درصد حقوق است، توسط کارفرما، به بیمه پرداخت می‌شود.

حق بیمه تامین اجتماعی در هرسال، با توجه به حداقل دستمزد کارگران، حق مسکن و خوار و بار متغیر است. این موضوع، موجب تفاوت قیمت حق بیمه تامین اجتماعی، میان سال‌های جدید با سال‌های پیشین می‌شود. در سال ۱۴۰۳ هم مبلغ حق بیمه افزایش پیدا کرد، اما این افزایش حق بیمه، موجب افزایش نسبت پرداخت حق بیمه، برای کارگر و کارفرما نشد. بنابراین اگر از خود می‌پرسید با افزایش حق بیمه در سال ۱۴۰۳ نسبت پرداخت حق بیمه کارگران نیز افزایش می‌یابد؟ پاسخ شما منفی است.

از نظر قانون، مسئول پرداخت حق بیمه، کارفرما است. بنابراین در صورتی که کارفرما حق بیمه تامین اجتماعی را در زمان تعیین شده، به سازمان بیمه پرداخت نکند، مشمول جریمه خواهد شد. کارفرما علاوه بر به دوش کشیدن مسئولیت پرداخت حق بیمه، باید یک نسخه از لیست حقوق کارکنان، به همراه لیست حق بیمه خود و کارکنانش را، به اداره تامین اجتماعی ارائه دهد.

نکته: کارگران باید دقت کنند، حق بیمه تامین اجتماعی آن‌ها، براساس نرخ سالانه از حقوقشان کسر شود و به وسیله کارفرما پرداخت شود.  

فرمول محاسبه حق بیمه تامین اجتماعی

بر اساس فرمولی که سازمان تامین اجتماعی ارائه کرده است، حق بیمه کارگران به روش زیر محاسبه می‌شود:

((تعداد روز های کارکرد x پایه حقوق روزانه) + حق مسکن + بن کارگری) x سی درصد

درصد تعیین شده برای پرداخت مبلغ حق بیمه تامین اجتماعی، به وسیله کارگران و کارفرمایان متفاوت است. با توجه به فرمول بالا، می‌توان تمام حق بیمه سال ۱۴۰۳ را برای هر کارگر، مطابق با چیزی که در جدول حق بیمه، در ادامه آورده‌ایم، محاسبه کرد. توجه کنید که تعداد روزهای کارکرد در ۶ ماه اول سال با ۶ ماه دوم سال متفاوت است. این تفاوت در تعداد روزهای کارکرد، موجب تغییر در میزان حق بیمه ۱۴۰۳، در ماه‌های گوناگون می‌شود.

فرمول محاسبه حق بیمه تامین اجتماعی

جداول حق بیمه تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳

در جدول زیر نرخ حق بیمه در سال ۱۴۰۳ را برای ماه‌های ۳۰ و ۳۱ روزه، بر اساس حق مسکن آورده‌ایم. حق مسکن در سال ۱۴۰۳ برابر با ۹۰۰ هزار تومان است. حق بیمه تامین اجتماعی ۱۴۰۳ را، در جدول زیر می‌بینید.

عنوان

حق بیمه در ماه‌های ۳۰ روزه

حق بیمه در ماه‌های ۳۱ روزه

مبلغ کل حق بیمه قابل پرداخت

۲ میلیون و ۸۳۹ هزار و ۸۵۵ تومان

۲ میلیون و ۹۱۱ هزار و ۵۱۷ تومان

درصد سهم کارفرما

۲ میلیون و ۱۷۷ هزار و ۲۲۲ تومان

۲ میلیون و ۲۳۲ هزار و ۱۶۳ تومان

درصد سهم کارگر

۶۶۲ هزار و ۶۳۲ تومان

۶۷۹ هزار و ۳۵۴ تومان

با توجه به جدول فوق، می‌بینیم که، نرخ حق بیمه تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ افزایش پیدا کرده است. در سال ۱۴۰۳، حق بیمه تامین اجتماعی یک رشد چند درصدی دارد. دقت کنید که این رشد، تاثیری روی روش محاسبه حق بیمه نمی‌گذارد. به عبارت ساده‌تر، حق بیمه را بر اساس درصد‌های مشخص شده، تعیین می‌کنند.

جدول حق بیمه اختیاری در سال ۱۴۰۳

بهتر است بدانید حق بیمه حرف و مشاغل آزاد در سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:

نوع بیمه و درصد پرداخت

تعهدات بیمه

مبلغ حق بیمه در ماه‌های ۳۱ روزه

با نرخ ۱۲ درصد

بازنشستگی و فوت بعد از آن

۸۸۸.۶۰۰ تومان

با نرخ ۱۴ درصد

بازنشستگی و فوت قبل و بعد از آن

۱.۰۳۷.۰۰۰ تومان

با نرخ ۱۸ درصد

بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی

۱.۳۳۳.۰۰۰ تومان

سرانه درمان هر فرد در سال ۱۴۰۳ هنوز اعلام نشده و همان مبلغ ۱۱۹.۶۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۲ است.

جدول هزینه بیمه آزاد تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳

برای ساده‌تر شدن موضوع، در ادامه اطلاعات کاملی در مورد هزینه بیمه آزاد تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ را در جدول زیر آورده‌ایم:

بیمه مشاغل آزاد

بیمه اختیاری

نیازمند پروانه کسب

بدون نیاز به پروانه کسب

بدون نیاز به سابقه

نیازمند حداقل ۳۰ روز سابقه بیمه

با سرانه درمان

بدون سرانه درمان

دفترچه درمان اختیاری

دفترچه درمان اجباری

سه نرخ ۱۲ درصد، ۱۴ درصد، ۱۸ درصد

دارای نرخ ۲۷ درصد

با توجه به نرخ تعهدات از کارافتادگی، فوت و بازنشستگی مشخص می‌شود.

شامل از کارافتادگی، فوت و بازنشستگی

جدول حق بیمه تامین اجتماعی کارگران در سال ۱۴۰۳

همان‌طور که در جدول زیر مشاهده می‌فرمایید، حق بیمه تامین اجتماعی کارگران در سال ۱۴۰۳ و در ماه‌های ۳۱ روزه برابر با ۷.۹۶۲.۵۳۹ و در ماه‌های ۳۰ روزه برابر با ۷.۷۹۵.۳۲۸ می‌باشد. قیمت حق بیمه تامین اجتماعی برای اسفند ماه کارگران برابر با ۷.۶۲۸.۱۱۷ است. با توجه به این که سهم کارفرما در پرداخت حق بیمه کارگران در سال ۱۴۰۳ برابر با ۲۳% و سهم کارگر ۷% است، بر اساس جدول زیر بیمه اجباری برای کارگران در ماه‌های ۳۱ روزه برابر ۲۶.۱۶۲.۶۳۰ و در ماه‌های ۳۰ روز هم برابر با ۲۵.۶۱۳.۲۲۳ است.

عنوان

ماه‌های ۳۱ روزه

ماه‌های ۳۰ روزه

۲۹ روز اسفند

مبلغ حداقل دستمزد

(روزانه: ۲.۳۸۸.۷۲۸)

۹۰.۷۵۰.۵۶۸

۸۸.۳۶۱.۸۴۰

۸۵.۹۷۳.۱۱۲

حق خوار و بار

۱۴.۰۰۰.۰۰۰

۱۴.۰۰۰.۰۰۰

۱۴.۰۰۰.۰۰۰

حق مسکن

۹.۰۰۰.۰۰۰

۹.۰۰۰.۰۰۰

۹.۰۰۰.۰۰۰

جمع مشمول حداقل بیمه اجباری

۱۱۳.۷۵۰.۵۶۸

۱۱۱.۳۶۱.۸۴۰

۱۰۸.۹۷۳.۱۱۲

بیمه سهم کارفرما

(۲۰ درصد)

۲۲.۷۵۰.۱۱۳

۲۲.۲۷۲.۳۶۸

۲۱.۷۹۴.۶۲۲

بیمه بیکاری سهم کارفرما

(۳ درصد)

۳.۴۱۲.۵۱۷

۳.۳۴۰.۸۵۵

۳.۲۶۹.۱۹۳

جمع بیمه سهم کارفرما

(۲۳ درصد)

۲۶.۱۶۲.۶۳۰

۲۵.۶۱۳.۲۲۳

۲۵.۰۶۳.۸۱۵

بیمه سهم کارگر

(۷ درصد)

۷.۹۶۲.۵۳۹

۷.۷۹۵.۳۲۸

۷.۶۲۸.۱۱۷

جمع مبلغ بیمه پرداختی

(۳۰ درصد)

۳۴.۱۲۵.۱۶۹

۳۳.۴۰۸.۵۵۱

۳۲.۶۹۱.۹۲۹

حق بیمه تامین اجتماعی رانندگان در سال ۱۴۰۳

در ادامه جداول حق بیمه تامین اجتماعی رانندگان در سال ۱۴۰۳، در ۶ ماه اول سال را با کمک دولت و بدون کمک دولت مشاهده می‌فرمایید:

عنوان

۶ ماه اول سال با کمک دولت

۶ ماه اول سال بدون کمک دولت

رانندگان درون شهری

۱.۱۰۰.۰۰۰ تومان

۲.۲۰۰.۰۰۰ تومان

رانندگان برون شهری سبک

۱.۳۵۰.۰۰۰ تومان

۲.۷۰۰.۰۰۰ تومان

رانندگان برون شهری سنگین

۱.۶۵۰.۰۰۰ تومان

۳.۳۰۰.۰۰۰ تومان

هزینه بیمه خویش فرما در سال ۱۴۰۳

در ابتدا بهتر است بدانید هزینه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳، برابر با ۱.۴۸۱.۰۰۰ هزار تومان است که این مقدار برای سهم ۲۷ درصد است. در جدول زیر نرخ بیمه خویش فرما را برای سال ۱۴۰۳ را آورده‌ایم:

نوع بیمه و درصد

نرخ هزینه

بیمه اختیاری با ½ حداقل دستمزد

۱.۴۸۱.۰۰۰ تومان

بیمه مشاغل آزاد با نرخ ۱۲ درصد

۸۸۸.۶۰۰ تومان

بیمه مشاغل آزاد با نرخ ۱۴ درصد

۱.۰۳۷.۰۰۰ تومان

بیمه مشاغل آزاد با نرخ ۱۸ درصد

۱.۳۳۳.۰۰۰ تومان

برای چه پرداخت‌هایی در حقوق باید حق بیمه بپردازیم؟

حال سوال پیش می‌آید که آیا حق بیمه، فقط به صورت ثابت از حقوق ثابت ما، کسر می‌شود یا دستمزدهای اضافی مانند اضافه‌کاری، پاداش، حق حضور در جلسه و… نیز در مقدار حق بیمه تاثیر دارند؟ در جواب باید گفت؛ که میزان حق بیمه تامین اجتماعی در بیش‌تر مزایای حقوقی ما تاثیر دارد و به نسبت افزایش می‌یابد. در واقع ما از کارفرما دو نوع مزایا دریافت می‌کنیم و از هر کدام سهم حق بیمه خود را، به سازمان بیمه می‌پردازیم.

بر اساس بند الف ۴ قانون تامین اجتماعی، تمامی افرادی که مطابق با قانون اداره کار، حقوق و دستمزد می‌گیرند، مشمول قوانین تامین اجتماعی هستند و باید حق بیمه آن‌ها، با کمک کارفرما پرداخت شود. توجه داشته باشید که، میزان دریافتی افراد روی مبلغ حق بیمه، تاثیری مستقیم دارد و برخی موارد از حق بیمه آن‌ها کم می‌شود. در ادامه مواردی که شامل پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی می‌شوند، را در قالب مزایای مستمر و غیر مستمر، برای شما ذکر کرده‌ایم.

مزایای مستمر و غیر مستمر چیست؟

مزایای مستمر و غیر مستمر برای دو نوع از پرداخت‌های متدوال است که بر اساس استمرار در پرداخت مشخص می‌شود و به شرح زیر هستند:

۱. مزایای مستمر حقوق

مزایای مستمر در واقع حقوقی است که ما به صورت ثابت از کارفرما دریافت می‌کنیم. علاوه بر حقوق ثابت خود، مزایای دیگری هستند که به صورت ثابت هر ماه به ما پرداخت می‌شوند که، آن‌ها نیز در دسته مزایای مستمر قرار می‌گیرند. این مزایا که معمولا مشمول حق بیمه می‌شوند عبارت‌اند از:

  • حق اولاد
  • حق مسکن
  • محل خدمت
  • نوبت کاری
  • کشیک
  • حق ایاب و ذهاب، جذب
  • شرایط فوق العاده آب و هوا
  • مرزى
  • شرایط محیط کار
  • محرومیت از تسهیلات زندگى
  • اشتغال خارج از مرکز

۲. مزایای غیر مستمر حقوق

مزایای غیر مستمر حقوق برعکس مزایای مستمر، روال پرداختی ثابتی ندارند و بستگی به شرایط و فعالیت‌های کارکنان، به آن‌ها پرداخت می‌شود. این پرداخت‌ها ممکن است چند ماه یکبار و حتی سالی یک بار، به حساب کارکنان واریز شود که، معمولا مشمول حق بیمه می‌شوند. این مزایا عبارت‌اند از:

  • اضافه کاری
  • پاداش آخر سال
  • پاداش انجام یک کار
  • عیدی
  • خسارت اخراج
  • بازخرید خدمت
  • هزینه تهیه لباس
  • هزینه مسافرت‌های کاری
  • بهره‌وری
  • فوق‌العاده

برای پاسخ به سوال سهم کارفرما در حق بیمه پرداختی به سازمان تامین اجتماعی چه میزان است، باید گفت که ۲۳ درصد از حقوق کارگر است.

حق بیمه شامل چه مزایایی نمی‌شود؟

در میان این مزایا و حقوق‌ها، تعدادی مزایا وجود دارند که، نیازی به پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی برای کارکنان و کارفرما ندارند. این مزایا که شامل حق بیمه نمی‌شوند، در موارد زیر خلاصه می‌شوند:

  • عیدی
  • بازخرید مرخصی
  • حق شیر
  • حق التضمین
  • خسارت اخراج و سنوات پایان کار
  • هزینه سفر و ماموریت
  • پاداش نهضت سوادآموزی
  • پاداش مربوط به افزایش تولیدات

مزایای پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی

پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی، بر اساس قانون اداره کار دارای مزایایی به شرح زیر است:

  • دریافت بیمه بیکاری
  • برخورداری از بیمه‌های درمانی، حوادث و بیماری‌ها و دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری
  • برخورداری از کمک هزینه بارداری
  • دریافت کمک‌هزینه ازدواج
  • کاهش هزینه‌های اروتز و پروتز، سمعک، عینک طبی و ویلچر
  • برخورداری از مستمری از کار افتادگی و بازنشستگی

با پرداخت پیوسته حق بیمه، می‌توانید مبلغ مشخصی را از سازمان تامین اجتماعی دریافت کنید.

در چه شرایطی کارفرما می‌تواند از حقوق کارکنان خود برداشت کند؟

اکنون بعد از پی بردن به نحوه برداشت حق بیمه توسط کارفرما، این سوال پیش می‌آید که، آیا کارفرما به راحتی می‌تواند به حقوق کارکنان دسترسی داشته باشد و هیچ محدودیتی برای آن‌ها وجود ندارد؟ در جواب باید گفت که، قانون برای حقوق کارکنان ارزش بسیاری قائل است و به کارفرما فقط در موارد خاصی اجازه برداشت از حقوق کارکنان خود را می‌دهد. این موارد عبارت‌اند از:

  • مالیات و حق بیمه
  • پرداخت اقساط وام کارکنان
  • در صورتی که در محاسبات حقوق کارکنان اشتباهی صورت گرفته باشد
  • دریافت اجاره بهای خانه سازمانی
  • دریافت مبلغ تعهد شده کارکنان بابت اجناس دریافتی از شرکت
  • مواردی که بر اساس رای دادگاه، اجازه برداشت وجه به کارفرما داده شده باشد.

چرا حق بیمه را پرداخت می‌کنیم؟

همان‌طور که می‌دانید، لغت بیمه در زبان فارسی از ریشه بیم و ترس گرفته شده‌است. بنابراین هدف بیمه، ایجاد آرامش و برطرف کردن نگرانی‌ها است. از آن جا که هیچ کس در زندگی خود توانایی پیش بینی آن را ندارد که، تا چه زمانی می‌تواند کار و فعالیت کند یا، چه زمانی و چگونه عمرش پایان می‌یابد، انسان دائم نگران آینده خود و خانواده‌اش است. پس اگر می‌پرسید که؛ آیا پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی مهم است؟ آیا متقبل شـدن هزینه بیمه تامین اجتماعی به صرفه است؟ باید بگوییم بله!

به همین دلیل است که، انسان سعی می‌کند، با احتیاط و آینده‌نگری کارهای خود را پیش ببرد. یکی از بهترین راه‌ها برای پیش‌گیری از ضرر و زیان‌های احتمالی، استفاده از خدمات بیمه است. در واقع ما ماهیانه مبلغی به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی پرداخت می‌کنیم تا در صورت بروز حادثه، از کار افتادگی و یا بازنشستگی، بیمه خسارات ما را تا حدودی جبران کند. در حال حاضر، امکان پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی، نسبت به گذشته بسیار راحت شده است. بنابراین می‌توان از طریق سامانه تامین اجتماعی برای واریز حق بیمه تامین اجتماعی، اقدامات لازم را انجام داد.

کانال تلگرام کارگر 24

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 5 در انتظار بررسی : 5 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

باختن پلاس

دستمزد

حوادث